Vijenac 777 - 778

Mozaik

Festival M&M, 6–10. prosinca, Zagreb

Krugovi koji se šire

Piše Tanja Kuštović

Zagreb je od 6. do 10. prosinca 2023. bio pozornica na kojem je održan Festival M&M: Mićini dani u Zagrebu, posvećen Miri Muhoberac, dramaturginji, profesorici, teatrologinji… koja nas je napustila jednog jesenjeg dana 2021. godine. Organizirala ga je Vesna Muhoberac. Festival se ljetos održao u Dubrovniku, a budući da je Mira Muhoberac bila i svojim životnim i radnim elanom vezana uz ta dva grada, sasvim je jasno zašto se Festival u tim gradovima održava. Uostalom, u Dubrovniku smo je ljeti 1959. rođenjem dobili, u Zagrebu ujesen 2021, nažalost, iznenada izgubili.

Prvi se dan održao stručni skup u prostorijama Matice hrvatske koje je Mira bila članica, urednica i autorica tekstova u različitim publikacijama (Prolog, Vijenac). Izlagali su: T. Kuštović, Lj. Josić, P. Glavor, T. Marušić, B. Čičmak, V. Muhoberac i M. Đordić, uz vođenje novinarke i urednice Z. Turalija. Nazočne je pozdravila Anja Šovagović Despot. Tom smo prilikom čuli kako Mirine tekstove (novinske, radijske, uredničke, redateljske) doživljavaju njezini suradnici. U drugom dijelu poslušali smo emisiju Trećeg programa HRT-a Theatralia posvećenu preminulom Tonku Maroeviću koju je Mira uredila. Istovremeno, pogledali smo na velikom platnu snimku kazališne predstave Držićeva Tirena 2017. u Mirinoj režiji.

Studio Exit bio je lokacija drugog dana Festivala. U tom je kazalištu Mira provodila dio svojeg vremena surađujući s Matkom Ragužem te nije neobično da je Festival održan u tom kazališnom prostoru. Pogledali smo predstavu Femicid na otoku koju je Vesna pronašla u Mirinoj ostavštini, adaptiranu i dramaturški spremnu za izvođenje. Predstavu je režirala Vesna, a izvela ju je Kazališna družina BLU koju čine učenici V. gimnazije i studenti. Nakon predstave gledatelji koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu imali su prilike razgovarati s glumcima o njihovu iskustvu u radu na predstavi, a govorilo se i o aktualnoj temi nasilja nad ženama. Moderator drugog dana bio je V. Krampus.


Kazališni performans posvećen Miri Muhoberac

Filozofski fakultet u Zagrebu na kojem je Mira Muhoberac desetljećima zatravljivala kazalištem generacije studenata na nekoliko je sati postao ne samo obrazovna, znanstvena nego i kazališna institucija u kojoj se odigrao treći dan Festivala. Pozornica je postavljena u dvorani IV. Pogledali smo predstavu Bijele noći, a riječ je o koncertnoj izvedbi istoimenog romana F. M. Dostojevskog. Nije Mira mogla toga petka upravljati redateljskom palicom, ali nam je u nasljeđe ostavila adaptaciju i dramatizaciju navedenog teksta. Predstavu je režirala V. Muhoberac, glumili su Eugen Stjepan Višić i Lana Milošević, uz violinsku pratnju Petre Širjan. Svima okupljenima obratila se Evelina Rudan, pročelnica Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu na kojem je Mira bila dugogodišnja suradnica, te se podsjetila na važnu ulogu koju je Mira odigrala u našim studentskim danima. Dvorana IV bila je prepunjena, donosile su se dodatne stolice, a publiku su činili studenti i profesori kroatistike i rusistike koje su predvodile Jasmina Vojvodić i Branka Barčot. Događaj je završio razgovorom o tekstu i predstavi, kako i dolikuje Mirinoj ulozi profesorice na Filozofskom fakultetu. Čitav je događaj vodila B. Čičmak.

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića okupili smo se četvrti dan. Plesačica A. M. Bogdanović izvela je Solo za Miću: dva sola iz predstave U prostoru bez koji je osmislila upravo za ovu prigodu. Potom smo poslušali radijsku emisiju Slušanje plesa: posvećeno Miri Muhoberac, autorice K. Šimunić. Moderatorica je bila spikerica R. Tometić.

Festival je završio Kazališnim performansom posvećenim Miri, pri čemu su glumci i Mirini suradnici čitali njezine tekstove. Tako je Mira progovorila kroz: A. Alfirević, D. Budimira, B. Čičmak, P. Glavor, G. Grgića, Lj. Josić, T. Kuštović, T. Marušić, S. Popovića, D. Valentića i V. Muhoberac. Na kraju se T. Kuštović podsjetila svojega ispita iz kolegija Uvod u scensku umjetnost koji je Mira držala na Filozofskom fakultetu. Moderatorica događaja bila je urednica i novinarka M. Farkaš Salamon, a sve nas je ugostila Kavana Palainovka, u kojoj je Mira zajedno s prijateljima provodila i radne i sate opuštanja.

Festival je, s obzirom na to da se održao drugi put, ušao u priču ponavljanja, ne priču u kojoj se ponavlja jedno te isto, nego u priču koja se sastoji od krugova, kako kaže R. M. Rilke u Cesarićevu prijevodu: „Ja živim u kruzima koji se šire, / i njima sve više obuhvatit žudim.“ Upravo tako i ovaj Festival: M&M širi svoje krugove na neku novu publiku i predstavlja nove vidokruge djelovanja Mire Muhoberac.

Vijenac 777 - 778

777 - 778 - 21. prosinca 2023. | Arhiva

Klikni za povratak